Hypoallergeen

De Siberische Kat is één van de weinige rassen die een hypo-allergene vacht hebben. Hypo is het Latijnse woord voor laag en betekent dat er een lage kans is op een allergische reactie. Dit is dus anders dan het Latijnse woord anti, wat zou betekenen dat er geen allergische reactie optreedt. Zo’n 80% van de mensen met een kattenallergie reageert niet of nauwelijks, maar er blijft dus nog zo’n 20% over, die helaas wel reageert.

De meeste allergische reacties ontstaan door het proteïne FELD-. Deze komen voor in de enzymen van het speeksel van de kat, maar ook in de vacht en urine van de kat. Doordat katten zichzelf veelvuldig wassen komt het FELD-1 in de vacht, welke opdroogt en zich mengt met huidschilfers. Mensen met allergie reageren op deze deeltjes die vrijgekomen zijn in de lucht, in het tapijt, meubilair en gordijnen. Symptomen van allergie zijn bijvoorbeeld niezen, waterige ogen, schrale keel en/of loopneus.

Uit een onderzoek uit de USA kan worden afgeleid dat bij de ras onzuivere katten de hoogste FELD-1 concentratie wordt gevonden. Ook scoort een Siberische poes iets later dan een Siberische kater, maar deze verschillen zijn verwaarloosbaar.

Gekeken naar een afmeting van mg/g scoort:
Een Siberische poes 250.50 mg/g
Een Siberische kater 2001.00 mg/g
Een ras onzuivere kat 62831.00 mg/g

Waaruit af te leiden is dat het verschil tussen een kater of poes minimaal is.

Helaas heb ik in de jaren dat ik fok ook meegemaakt dat mensen toch allergisch reageerden op de katten of kittens. Gelukkig heb ik het overgrote deel blij kunnen maken met een Siberische kitten, omdat ze niet of nauwelijks allergisch reageren.

Mocht u willen weten of u allergisch bent voor onze Siberische Katten bent u altijd welkom om te komen testen. De beste beoordeling vindt plaats in een cattery met enkel Siberische katten en geen andere huisdieren. Een allergie kan in enkele minuten optreden maar ook pas na enkele uren of pas de volgende dag. Koop in verband met een allergie dan ook altijd een raszuivere Siberische Kat, zorg dus dat u een kitten koopt met stamboom!

Bij allergie zal ik niet direct twee kittens plaatsen, omdat deze ervaring met allergie vaak minder goed uitpakt.