Over Cattery Nova Gaya

Ik ben Annelies Leeuwestein, 30 jaar en woon in Dordrecht met mijn Siberische katten Gaya, Giusy en Noraly en Sora.

Ik heb mijn hart verloren aan het Siberische ras toen ik er achter kwam dat er katten bestaan waar mensen met een katten allergie, minder tot geen reactie op hebben. 

In 2014 is dan ook mijn eerste Sibeertje bij ons komen wonen, Malik van Moya Dorogaya. Helaas is Malik binnen een maand na de verhuizing naar mij overleden aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. 

Ondanks het verdriet wat ik over Malik had, voelde mijn huisje heel leeg en wilde ik al gauw weer nieuw leven in huis halen. Dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe Siberische kat en al gauw kwam ik een kitten tegen waar ik op slag verliefd op was, Gaya. Het mooie is dat Gaya ook nog eens “leven” betekent, dus met het in huis opnemen van Gaya, haalde ik letterlijk nieuw leven in huis.  

Voor een maatje voor Gaya ben ik weer terug gekomen bij Cattery Moya Dorogaya, waar ik mijn kater Rafiki vandaan heb. Wat een vol broertje is van Malik, van dezelfde vader en moeder, wat voor mij heel bijzonder en prettig is. 

Na de aanschaf van Gaya ben ik in de wereld van de kattenshows terecht gekomen en bleek Gaya geschikt om als fokpoes door te kunnen, gezien ze aan de rasstandaard voldoet en ook haar kampioenstitel heeft weten te behalen.  

Zodoende ben ik mij nog meer gaan verdiepen in het ras, de genetica, gesprekken met fokkers aangegaan, me inschrijven bij een rasvereniging, een cattery naam aanvragen en heb ik een planning gemaakt voor een eerste nestje van Gaya. Gaya is in december 2015 voor het eerst bij de kater geweest en dit bleek een geslaagde date geweest te zijn.  

Op 7 februari 2016 is dan ook het eerste nestje Siberen geboren en betekende dit dan ook de echte start van de cattery. 

Op 6 mei 2016 is in cattery Fairykarisma een mooi meisje geboren, Queen Star Nova From Fairykarisma genaamd. Om de cattery uit te breiden heb ik dit mooie meisje uit Italië aan mogen schaffen als fokpoesje.  

Nova is ondertussen getest op erfelijke aandoeningen en zij heeft haar eerste nestje gekregen, waar ik haar prachtige dochter Giusy uit heb aangehouden voor de fok.

Ondertussen zijn Rafiki en Nova herplaatst, om hun een geschikter huisje te kunnen bieden. Hierna is Noraly, vanuit cattery Berka onze cattery komen versterken.

Mijn cattery naam is “Cattery Nova Gaya”, waarbij Nova “Nieuw” betekent, en Gaya “Leven” betekent. Alle kittens zullen dus “Nieuw Leven” mee krijgen in hun stamboom naam.  

Mijn cattery staat ingeschreven bij de rasvereniging Limbra Cat Club en ik fok op hobby basis. Ik zoek met zorg de fokdieren uit, die ik selecteer op gezondheid, karakter en uiterlijk. De ouderdieren worden getest op de erfelijke ziekten HCM, PKD en CIN, door middel van een echo en krijgen een bloedonderzoek naar Fiv en FelV. Ook de kater die ik uitkies voor een dekking moet aan dezelfde eisen voldoen.  

De katten zijn een groot onderdeel van mijn leven. Mijn katten zijn niet onze huisdieren maar echt familie, waar ik alles aan doe om hun een fijn leven te geven.